Γνώση – Έκφραση – Διαφορετικότητα

Γνώση – Έκφραση – Διαφορετικότητα


Δεκέμβριος 2016 – Οινοχόος

Πολλοί μιλάνε για τις γνώσεις που πρέπει να έχει κάνεις για το κρασί προκειμένου να το καταλάβει και να το απολαύσει. Όμως αν είναι σημαντική η γνώση για τα κρασί, είναι πρωτίστως  στην δημιουργία του παρά στην κατανάλωσή του.

Με την διαθέσιμη πληροφορία και τεχνολογία, το εμπόριο και την επικοινωνία, ένας οινοποιός έχει σήμερα περισσότερες από ποτέ επιλογές για το πως θα φτιάξει ένα κρασί. Η γνώση για το αμπέλι, την γη και τον ουρανό, την τέχνη και την τεχνολογία της οινοποίησης  είναι τα εργαλεία του για να φτιάξει το κρασί που επιθυμεί. Κάθε εργαλείο θα του δώσει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα και θα τον βοηθήσει να φτάσει εκεί που θέλει.

Η γνώση είναι λοιπόν απαραίτητη για να φτιάξει κανείς αυτό που θέλει, αλλά το πιο δύσκολο είναι να ξέρει τι θέλει. Πολλοί οινοποιοί επιδιώκουν να  συνδυάσουν ποικιλίες και να φτάσουν στην αρμονία της γεύσης και της έκφρασης. Άλλοι επιθυμούν να προασπίσουν μια συγκεκριμένη ποικιλία και να εκφράσουν τον μοναδικό της χαρακτήρα. Άλλοι πάλι επιλέγουν να φτιάξουν ένα απλό κρασί που θα γεμίσει εύκολα και ευχάριστα τα ποτήρια και τις ώρες των καταναλωτών.

Η τεχνολογική γνώση θα μπορούσαμε να πούμε ότι βοηθάει στην έκφραση, μα από μονή της δεν είναι αρκετή. Ο χαρακτήρας του κρασιού, ανεξαρτήτως της ποιότητας και της τιμής του, είναι η επέκταση του χαρακτήρα του οινοποιού και όσων συμμετέχουν στην παραγωγή του.

Μια αγαπημένη μου συνήθεια στις γευσιγνωσίες είναι να παρατηρώ τους ανθρώπους πίσω από τα κρασιά, να βλέπω ποσό πολύ μοιάζουν με τα κρασιά τους. Αν τα κρασιά είναι πληθωρικά ή μονοδιάστατα, αν είναι «πλαδαρά» ή αν έχουν φινέτσα, αν είναι εκφραστικά ή μυστηριώδη όπως το άτομο που τα δημιουργεί και τα προσφέρει.

Σε κάθε γευσιγνωσία βρισκω τόσες διαφορετικές εκφράσεις όσο και οι άνθρωποι και οι εταιρείες τους και αυτός είναι ο λόγος που επισκέπτομαι αμπελώνες και οινοποιία, δοκιμάζω κρασιά και γνωρίζω τον τόπο και ανθρώπους τους. Ίσως γιατί πιστεύω πως ο πραγματικός πλούτος του κρασιού δεν είναι τα αρώματα του αλλά η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός του.

«Η γνώση και η έκφραση είναι σημαντική μα ακόμα σημαντικότερο είναι να είμαστε ανοικτοί στην διαφορετικότητα, καθώς η γνώση μας θα είναι πάντα περιορισμένη αν δεν ακούμε πραγματικά τις διαφορετικές εκφράσεις και απόψεις. Άλλωστε μόνο αν καταλάβουμε το διαφορετικό μπορούμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας»

Μέχρι τότε απολαύστε ένα ποτήρι κρασί με καλή παρέα και καλό φαγητό.

+ There are no comments

Add yours