Υπεύθυνος Οινοτουρισμός και Οινικός Πολιτισμός

Υπεύθυνος Οινοτουρισμός και Οινικός Πολιτισμός


Δεκέμβριος 2017 – Οινοχόος

Η λέξη κρασί (κεκραμένος οίνος) μας έρχεται από την συνήθεια της αρχαιότητας να αναμιγνύεται ο οίνος με νερό τόσο για θέματα τότε υγιεινής του νερού όσο και για την αποφυγή της μέθης. Υπό αυτή την έννοια της μίξης, το κρασί θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί και η κράση όλων των στοιχείων του τόπου παραγωγής του και των ανθρώπων του, που συνδυάζονται αρμονικά και προσδίδουν τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Όλοι οινόφιλοι ψάχνουμε να ανακαλύψουμε αυτή την μοναδική κράση για να καταλάβουμε καλυτέρα και να απολαύσουμε περισσότερο τον αρωματικό και γευστικό του χαρακτήρα.

Προσωπικά πιστεύω ότι o καλύτερος τρόπος να μάθουμε ένα κρασί, τουλάχιστον για όσους ζουν σ’ ένα αστικό περιβάλλον, είναι να επισκεφθούμε τον τόπο γέννησης του, να δούμε το περιβάλλον του, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους του, να γευτούμε την τοπική κουζίνα.

Σήμερα ένα τέτοιο ταξίδι είναι πιο εύκολο πάρα ποτέ αφού με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και των καλά οργανωμένων τουριστικών υπηρεσιών έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες με επίκεντρο το κρασί.

Είναι αλήθεια ότι ο οινοτουρισμός είναι από τους πιο δυναμικούς αναπτυσσόμενους τομείς στην διεθνή οινική επιχειρηματικότητα και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και ενίσχυσης της φήμης τόσο για το επισκέψιμο οινοποιείο όσο και για την ευρύτερη οινοπαραγωγή περιοχή και τοπική οικονομία. Η συνεισφορά του οινοτουρισμού ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι επιπλέον ένας εξαιρετικός τρόπος διατήρησης και ανάδειξης του οινικού πολιτισμού και σύνδεσης του οίνου με την κοινωνία. Προσφέρει πράγματι μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαίδευση και μύηση των επισκεπτών στον οινικό πολιτισμό και στη σωστή απόλαυση του κρασιού.

Με αφορμή την δυναμική ανάπτυξη του οινοτουρισμού, εκπρόσωποι διεθνών φορέων,  δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του ευρύτερου οινικού κλάδου, του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη, συναντήθηκαν στις 2 Νοέμβριου στη Σαντορίνη, στα πλαίσια του Συνέδριου “Υπεύθυνος Οινοτουρισμός και Οινικός Πολιτισμός” που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα Wine in Moderation για να συζητήσουν πως αυτή η ανάπτυξη μπορεί να γίνει με κοινωνικά υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Κατά την διάρκεια του συνέδριου παρουσιάσθηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις από όλο τον κόσμο και καλές πρακτικές από την Βορειά Ελλάδα, την Σαντορίνη και την Κρήτη. Οι συζητήσεις ανάδειξαν πως η κουλτούρα του κρασιού μπορεί να γίνει ασπίδα εναντίον της υπερβολικής κατανάλωσης αλλά και τον ρόλο των επισκέψιμων οινοποιείων στην πρόληψη κίνδυνων, όπως η οδήγηση υπό μέθη επισκεπτών.

Οι σύνεδροι επιβεβαίωσαν την ανάγκη καλού σχεδιασμού και ευρυτέρων συνεργασιών για την παροχή στον επισκέπτη μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας.

Ο οινοτουρισμός ανήκει στο τομέα των υπηρεσιών και όχι της παραγωγής.

Η δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας δίνει αμέτρητες δυνατότητες σ’ ένα οινοποιείο και του επιτρέπει να αναπτύξει μια μοναδική σχέση με τον επισκέπτη και καταναλωτή των κρασιών του. Απλές και εύκολες λύσεις μπορούν να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την απόλαυση του κρασιού και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν καινούριες υπηρεσίες που όχι μόνο θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επισκέπτη αλλά και θα δημιουργήσουν επιπλέον πηγή εσοδών στο οινοποιείο.

Ανεξαρτήτως το ποσό καλά είναι τα κρασιά, όλοι μας όταν επισκεπτόμαστε ένα οινοποιείο θέλουμε να περάσουμε καλά και να γυρίσουμε με ασφάλεια σπίτι μας.

+ There are no comments

Add yours