
Το κρασί κρύβει ομορφιές αλλά και κινδύνους
20η Φεβρουαρίου 2016 – ‘Aρθρο για την ιστοσελίδα www.winecommanders.com
Ένα βήμα παραπάνω μας πάει συνήθως μπροστά, μα είναι και φορές που μας πάει πολλά πολλά βήματα πίσω. Στο κρασί, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στην ζωή, η δόση διαχωρίζει το «φάρμακο» από το «δηλητήριο». Το μέτρο είναι συστατικό της απόλαυσης του κρασιού.
Tο μέτρο είναι τo όριο που βάζουμε για να μην ξεφύγουμε σε κάτι που θεωρούμε ότι δεν είναι καλό. Οι πρόγονοί μας ορίσαν το μέτρο ως ένδειξη του ευ ζην (παν μέτρον άριστον) και τα συμπόσια τους περιλάμβαναν κανόνες αποκλεισμού για όσους η συμπεριφορά τους έφτανε τα όρια της ύβρης.
Το αλκοόλ που περιέχει το κρασί, είναι μια ουσία που μπορεί αφενός να μας χαλαρώσει και να μας κάνει ευδιάθετους σε μικρές ποσότητες αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στους ανθρώπους γύρω μας. Σε μεγαλύτερες ποσότητες δημιουργεί επίσης σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας.
Η αγάπη για τον πολιτισμό του κρασιού, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βλάψουμε το εαυτό μας και τους άλλους. Η ομορφιά που κρύβει ο πολιτισμός του κρασιού πρέπει να προστατευθεί από την υπερβολή και την ανευθυνότητα.
Απλοί κανόνες όπως το να πίνουμε σιγά, μαζί με καλή παρέα και καλό φαγητό και να αποφεύγουμε την υπερβολή θα μας επιτρέψουν να απολαύσουμε πλήρως το κρασί που με τόσο κόπο και τέχνη έφερε ο οινοποιός στο ποτήρι μας.
Είναι επίσης κάποιες καταστάσεις και κάποιοι άνθρωποι που δεν πρέπει να πίνουν. Οι ανήλικοι, οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες κατά την διάρκεια του θηλασμού, οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα από το αλκοόλ δεν πρέπει να πίνουν αλκοολούχα ποτά. Και φυσικά δεν οδηγούμε όταν έχουμε πιει.
Η κοινωνία μας ζει μαζί με το κρασί για χιλιάδες χρονιά και έχει βρει τρόπους να αντιμετωπίζει τα οποία ζητήματα από την προβληματική κατανάλωση. Σήμερα το κρασί είναι στο κέντρο της γαστρονομίας και έχει προσελκύσει ανθρώπους που θέλουν να μάθουν για τους τόπους και τους ανθρώπους που το παράγουν και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και εμπειρίες. Οι επαγγελματίες του κρασιού πρέπει να μυήσουμε σωστά αυτούς του ανθρώπους στον κόσμο του κρασιού και να αναδείξουμε τόσο την ομορφιά όσο και τους κινδύνους.
Για τον λόγο αυτό ο ευρωπαϊκός κλάδος του κρασιού δημιούργησε το 2008 το διεθνές πρόγραμμα Wine in Moderation – Arte de Vivre (WIM) www.wineinmoderation.com που στόχο έχει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες- επαγγελματίες και απλούς καταναλωτές- με επιστημονικά τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο για την υπεύθυνη και με μέτρο απόλαυση του κρασιού και συνάμα να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τις επιπτώσεις της επικίνδυνης κατανάλωσης του αλκοόλ στην υγεία και στην κοινωνία.
Σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα ο ευρύτερος οινικός κλάδος αυτό-οργανώνεται, εκπαιδεύεται και αναπτύσσει εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα και άλλες πρωτοβουλίες προσαρμοσμένες στην ιδιαίτερη παράδοση, πολιτισμό και μοναδικότητα του κάθε τόπου για να βοηθήσει τους πολίτες να απολαμβάνουν το κρασί με μέτρο ως μέρος ενός συγχρόνου ευ ζην.
Η προσπάθεια να εντάξουμε το μέτρο και την υπευθυνότητα στην ζωή μας, είναι μια προσπάθεια που θέλει τον καθένα μας ξεχωριστά και όλους μαζί.
+ There are no comments
Add yours